Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2014 21:19 - ВЪРХОВНАТА ЦЕЛУВКА
Автор: pristan Категория: Музика   
Прочетен: 193 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.03.2014 21:31


Върховната целувка е музиката на сърцето.

Върховната целувка се случва, когато човек целува собствената си смърт.
Кога човек целува собствената си смърт? - Когато целува мечът, който отсича всички негови досегашни разбирания, всичките му предразсъдъци, всички уловки на ума, в които се е оплел, мнението му за нещата, целия му страх...

Върховната целувка се ражда в условията на велико вътрешно страдание.

Върховната целувка се ражда, когато човек застане срещу целия свят и всичко, което може да му противопостави, е Любовта в сърцето си. А при върховната целувка човек може да противопостави само Любовта, защото от него вече не е останало нищо...

Тук, приятели, бих искал да ви препратя към една върховна целувка, умело пресъздадена с образ и звук във филма "Последния самурай". Нека тези, които са го гледали, още веднъж се потопят в този върховен момент, а за тези, които не са гледали филма, по-долу ще представя съдържанието му в няколко реда:

Капитан Нейтън Алгрен се е оттеглил от военна служба, защото по заповед на висшето командване и против собствената си воля извършва нападение върху мирно индианско население, като заповедта е всички да бъдат избити до крак - мъже, жени и деца. Това Алгрен не може да си прости и дълбоко презира себе си за извършеното.
И все пак, в един момент той скланя да обучи войниците на японския император за война срещу последните самураи в страната, които не отстъпват традициите си и не са съгласни да слязат от историческата сцена на живота.
В последвалата битка Алгрен е взет в плен от самураите, но преди това убива техен опитен боец.
Случва се така, че именно съпругата на убития от Алгрен трябва да приеме капитана в дома си и да се грижи за него, докато се възстанови. Отначало тя е готова да сложи край на живота си, само и само да не се подлага на това унижение, но впоследствие бива запленена от богатата душевност на Алгрен, от неговата непоколебима готовност да отстоява себе си, дори с цената на живота си.
Престоят сред японците обръща сърцето на Алгрен. Той се слива с техния дух и намира известен покой в душата си.
И ето, че тук вече стигаме до върховния момент във филма, към който искам да ви препратя: Предстои битката, чийто изход ще реши съдбата на самураите. Съпругата на убития от Алгрен предлага на капитана да облече бойната униформа на мъжа й. Върховата точка на тази красива сцена е допирът на устните между мъжа и жената, защото този допир слага край на оковите на вековни традиции; тази целувка е мечът, който прерязва различията между съвършено чужди култури и е земно отражение на едно Божествено качество - прошката. Тези двама души не биха могли да се целунат, ако не бяха простили на себе си.
Такава целувка може да се роди само в условията на велико страдание, което така разрушава земните устои на човека, че от него може да остане само Божественото.
 
Изживейте всяка секунда от върховната целувка, приятели! Наистина красив момент!

http://www.bing.com/videos/search?q=the+last+samurai+soundtrack+moment&qs=n&form=QBVR&pq=the+last+samurai+soundtrack+moment&sc=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&mid=FD23DC366F67709F0CC0FD23DC366F67709F0CC0

В началото на клипа жената казва:
"Алгрен-сан, бихте ли дошли с мен?"
"За нас ще е чест, ако носите тази униформа!"

След това опрощение капитан Алгрен се впуска в унищожителна битка рамо до рамо със самураите.
Мечове на честта срещу тежки огнестрелни оръжия на безумието...
Едно нечовешко клане, от което от страната на самураите остава жив единствено капитанът - последният самурай.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 423697
Постинги: 376
Коментари: 419
Гласове: 2839
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930