Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2016 20:40 - "ПЕСЕН ЗА МАХАМУДРА" - ТИЛОПА И НАРОПА
Автор: pristan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.02.2016 07:02


Това е най-дълбокото послание на песента на Махамудра: не търси, просто остани където си, не отивай никъде. Никой никога не достига до Бог; никой не го може, защото не знае адреса. Къде ще отидеш? Къде ще намериш Божественото? Няма карта, няма път и няма кой да ти каже къде е Той. Не, никой никога не е достигал до Бог. Винаги е обратното: Бог идва при теб. Когато си готов, Той почуква на вратата ти, Той те търси и идва, когато станеш готов. А готовността не е нищо друго, освен възприемчивост. Когато си напълно възприемащ - няма его, ти се превръщаш в празен храм и вътре няма никой.

Тилопа казва в песента: стани като кухо бамбуково стебло, нищо да няма вътре. И - изведнъж, в момента, когато си станал кухо стебло, Божествените устни се докосват до теб, кухото бамбуково стебло се превръща във флейта и песента започва - това е песента на Махамудра. Тилопа се е превърнал в кухо бамбуково стебло и Божеството е дошло, и песента е започнала. Това не е песента на Тилопа, това е песента на самото върховно изживяване.

Нищо повече не се знае за Тилопа. Защото за подобни личности нищо не може да се знае. Те не оставят следи, те не стават част от Историята. Цялото човечество е движено от желанията си, а личности като Тилопа са движени от липсата на желание. Съществуват като митове, не са събития във времето. И това е така, както трябва да бъде, защото те се движат отвъд времето, живеят отвъд времето - живеят във вечността. Затова нищо повече не се знае за Тилопа, кой е той.

Съществува единствено песента. Това е неговият дар, и той е бил даден на неговия ученик Наропа. Такива дарове не се даряват всекиму, трябва да съществува дълбока любовна интимност. Трябва да си способен да получиш такъв дар. Наропа е бил изпитан по милиони начини: неговата вяра, неговата любов и упование. Когато вече е станало съвсем ясно, че в него няма и следа от съмнение, дори най-нищожна следа от съмнение, когато неговото сърце се е изпълнило изцяло с упование и любов, чак тогава тази песен му е била дарена.

Така че сега ще трябва да разбереш три думи. Едната дума е "съмнение", другата дума е "вярване" и третата дума е "упование" или "вяра" - което на изток наричат шрадха. Съмнението е негативното отношение към всичко. Каквото и да бъде казано, ти първо го приемаш отрицателно. Ти си против него и ще намериш причини, ще измислиш начини да подкрепиш своето "против". След това е умът на вярването. То е същото като съмнението, само че обърнато с главата надолу; няма голяма разлика. Този ум гледа на нещата положително и се старае да намери причини и начини да ги подкрепи, да бъде за тях. Умът, който се съмнява подтиска вярването; умът, който вярва, подтиска съмненията - но съставът и на двата е един и същ, качеството им не е различно.

След това идва третият ум, при който просто няма съмнения - а когато съмненията изчезнат, вярването също изчезва. Вярата не е вярване, тя е любов. Вярата е упование, дърбоко упование, любов. Не можеш да намериш разумни доводи за нея, тя просто си е. Така че, какво да правиш?

Просто бъди безпристрастен към вярването и към съмнението, и насочвай енергията си все повече и повече към любовта; обичай повече, обичай безусловно. Ако обичаш, ти просто съществуваш по един по-обичащ начин - не само спрямо своя учител, но и към всичко наоколо; към дърветата и камъните, към небето и земята. Ти, твоето същество, самото качество на твоето същество, се превръща в гений на любовта. Тогава възниква упованието. И само в такова упование може да се дари дар като песента на Махамудра.

Когато се превърнеш в най-дълбоката долина на приемането, тогава ще ти се даде и най-високият връх на съзнанието. Само долината може да приеме върха. Ученикът трябва да олицетворява абсолютната женственост, да бъде приемащ като утроба. Едва тогава ще се случи същият феномен като в песента.

Тилопа е учителят, Наропа е ученикът, и Тилопа казва:

  Махамудра е отвъд всички символи и думи,
но на теб, Наропа, ревностен и верен,
трябва туй да бъде казано...



  следва...



съставено от "Тантра - висшето разбиране", беседи на Ошо върху "Песен за Махамудра" от Тилопа



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 416014
Постинги: 376
Коментари: 419
Гласове: 2833
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031