Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2015 18:09 - "Освободи сам себе си" - 6
Автор: pristan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 530 Коментари: 3 Гласове:
3



Единадесета глава

Лечение




От незапомнени времена човечеството е разбрало, че нашият Създател, в любовта Си към нас, е поставил билки в полето за наше изцеление, така както ни е осигурил зърнените култури и плодовете, за да се храним.

Астролозите, онези, които изучавали звездите, и билкарите, онези, които изучавали растенията, винаги са търсели онези лекарства, които да ни помогнат да запазим здравето и радостта си.

За да намерим билката, която ще ни помогне, ние трябва да разберем целта на живота си, какво най-много искаме да правим, а също - да разберем трудностите на пътя ни. Ние наричаме трудностите грешки или провали, но нека не гледаме с лошо око на тези грешки и провали, защото те са самото доказателство за нас, че сме в процес на постигане на по-големи неща. Нашите грешки би трябвало да ни насърчават, защото те означават, че се целим високо. Нека определим за себе си кои битки точно водим, кои врагове особено се стараем да превъзмогнем, и след това да вземем с благодарност и признателност това растение, което е било изпратено, за да ни помогне в пътя ни към победата. Би трябвало да приемем тези красиви полски билки като свещено тайнство, като Божествен дар от нашия Създател, който да ни помогне в бедите ни.

При истинското лечение въобще не мислим за болестта. Само умственото състояние, единствено умственото затруднение е това, което се взема под внимание; тук правим грешките в Божествения план, които са от значение. Тази дисхармония с нашия Духовен Аз може да причини стотици различни недостатъци в нашите тела (тъй като телата ни, в крайна сметка, само възпроизвеждат състоянието на умовете ни), но какво означава това? Ако поставим ума си в ред, тялото скоро ще бъде излекувано. Това е, както ни е казал Иисус: "Is it easier to say, thy sins be forgiven thee or take up thy bed and walk?"(1)

И отново, нека ясно разберем, че нашата физическа болест не е от каквото и да било значение; състоянието на нашите умове, и само то, е това, което е важно. Следователно, изцяло игнорирайки болестта, от която страдаме, ние трябва само да си дадем сметка към кои от следващите типове принадлежим. (2)

Ако срещнете някаква трудност при определянето на вашето лекарство, ще ви помогне това, да се запитате, на кои от добродетелите се възхищавате най-много в другите хора или към кои слабости в тях и в тези, които най-обичате, изпитвате антипатия, тъй като всеки недостатък, от който в нас може да е останала следа и, който особено силно се стремим да изкореним от себе си, е недостатъкът, който най-много мразим да виждаме в другите. Това е начинът, по който биваме окуражавани да измием този недостатък от себе си.

Всички ние сме лечители, и с любов и състрадание в душите ни ние сме способни да помогнем и на всеки, който наистина желае да е здрав. Потърсете най-характерния умствен конфликт в пациента, дайте му лекарството, което ще го подпомогне в преодоляването на тази точно слабост, дайте му всичкия кураж и надежда, които можете, а след това целебната сила в него от самосебе си ще свърши всичко останало.




* * *
(1): Тук д-р Бах е употребил цитат от Библията. Не знам кой е цитатът, нито се наемам официално да го преведа, тъй като преводът може да влезе в разрез с установения вече превод на Библията. Но по буквален превод цитатът звучи така: "Кое е по-лесно да се каже, греховете ти ще бъдат опростени или вдигни постелята си и върви?"

(2): Тук става въпрос за първите дванадесет лекарства, които д-р Бах открива и които нарича "дванадесетте лечители". Следващата, дванадесета и последна глава от книгата, е посветена на описанията им.





превод от английски: pristan



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pristan - За Едуард Бах - продължение:
09.01.2015 18:10
В периода 1930 - 1936 г д-р Бах открива всичките 38 типа ум и лекарството за всеки един от тях. Първите дванадесет лекарства той нарича "дванадесетте лечители", следващите седем нарича "седемте помощници". 12 и 7 - какви числа само! Остават още 19 лекарства, които Бах трябва да намери и той постига това по особено мъчителен начин, защото преди да открие всяко едно растение, той първо изпитва особено интензивна, остра форма на страданието, което съответното растение лекува, и бива измъчван от това състояние, докато не намери билката.
С метода си д-р Бах е излекувал хиляди хора, много от които отписани от медицината като безнадеждни случаи или пък самите те отчаяни и загубили всякаква надежда за оздравяване.
От момента, в който Бах напуска Лондон, той никога повече не взема и едно пени от хората, които е лекувал, в смисъл на задължително заплащане на лечението.
Малко преди края на живота си д-р Бах написва малката книжка "Дванадесетте лечители и други лекарства", в която помества окончателния вариант на описанията на есенциите, описанията, именно по които той вярва, че човек трябва да определя собствения си ум и ума на другите. Тези описания се отличават с това, че се концентрират върху страданието на човека, а не върху недостатъците му. Те го разглеждат като страдащ, а не - като лош човек.
След като написва книжката, събрала целия труд на живота му, Бах скъсва и изгаря всички свои предишни записки и бележки. Неговият призив към хората е, ако искат да получат истинска полза от метода му, да го използват в неговата чистота и простота, без да го обременяват и изкривяват с теории.
През 1936 г Бах почива в съня си на 50 години.
цитирай
2. milady - Стига поза !! Иска се Действие...
09.01.2015 19:25
Защо ги четеш тезъ неща ,след като не
ти помагат, и най вече ..защо ги копираш ,момко?
Това е многоо незряло ,особено за 50год. хора.
С най добри пожелания!

кого лъжеш ,бедни мой !

превод от английски: pristan
цитирай
3. anin - Здравей!
12.01.2015 15:09
Когато човек има Любов, всичко може!
И сякаш енергията организира и синхронизира така нещата, че да му помага...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 415717
Постинги: 376
Коментари: 419
Гласове: 2831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031