Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 09:07 - Какво искаш ти?
Автор: pristan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 599 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво искаш ти? Какво наистина искаш? Кои са най-дълбоките ти, първични желания? Ако беше напълно осигурен и не беше нужно да работиш за прехраната си, ако разполагаше с всичкото си време само за себе си, какъв би бил тогава, какво би правил? Ако притежаваше абсолютна власт, как би уредил света и, въобще, би ли се занимавал с него?
Ако беше напълно сигурен, че няма възмездие за делата ти, нито награда за тях в отвъдното, как би  прекарал живота си? Какво искаш ти?
Започваш ли малко да се страхуваш от това, което искаш? Почит ли е то, разкош ли, удоволствие ли, наслада ли?... Не се страхувай! Погледни смело в себе си! Бъди искрен пред себе си! Нека всичко, което те гнети сега отпадне - материални и финансови трудности, пречките, създавани от другите, спирачките от религиозен и нравствен характер. Забрави за скърбите си и угнетените си чувства. Приеми за миг, че каквото и да направиш, няма да доведе до нищо, което да те измъчва. Приеми, че този живот е сън без никакви последствия, че страданията на другите са илюзия, всичко е позволено, всичко е окей... Какво искаш сега? Какъв искаш да бъдеш, какво да правиш?
Искаш ли да направиш нещо добро за другите? За какво да го правиш? Нито ще бъдеш наказан, ако бъдеш зъл, нито ще има награда, ако бъдеш добър. Ще се мъчиш цял живот, сънят свършва и - край. Приеми, че нещата стоят точно по този начин! Как ще действаш тогава? Само ти си живот, а другите - проекции в съня ти. Като се събудиш, всичко свършва - чиста работа!
Осъзнай, че всичките ти добрини са основани на страх или на алчност! Ти се страхуваш от ада или много искаш да отидеш в рая. Правиш сделка с Бог: ти правиш добро, но Той те праща в рая. Искаш за малко от твоя страна да получиш безкрайно много от Негова. Не е ли алчност това? Да се помъчиш има-няма сто години, а вечно да блаженстваш - не е ли алчност това? Къде ти е тук добрината? Виждам само страх и алчност, само мисъл за теб самия.
Но приеми, че няма ад и рай! Виждаш, че тази концепция не върши работа, тя не те прави добър, а само страхлив и алчен, добро ли е това?
Няма ад и рай. Какво искаш сега? Но не вярваш, нали? Не вярваш, че няма ад и рай, защото с тяхната липса угасва и всеки стимул да си добър. За какво да го правя, казваш си. Точно там е работата, че твоето добро винаги е за нещо, нещо, което да получиш насреща или за нещо, от което да се отървеш. Но какъв ти е мотивът да правиш добро без нищо насреща? Можеш ли да правиш добро без мотив? Не!
Не се гневи на думите ми! Дяволът се ежи в теб, защото бива изобличен. Не търси дявола някъде извън себе си и не мисли, че те чака зад ъгъла, за да те хване за гушата, а по-добре с повече внимание поглеждай в огледалото! Кой си ти? Какво си? Какво наистина искаш? Можеш ли да приемеш истината за себе си, без да бягаш от нея, без да я осъждаш, без да я оправдаваш, извиняваш или одобряваш? Просто да осъзнаеш всичкия ужас, който си ти.
"Истината ще ви освободи" Но бягаш ли от истината за себе  си? Практикуваш ли доброта, за да замажеш положението? Биеш ли се в гърдите, не явно, разбира се, това е твърде нехристиянско и ще гориш в ада! Но критикуваш ли, осъждаш ли каквото и да било, казвам - каквото и да било? Защо, от каква позиция, от позицията на добър човек? Забелязал ли си: ако не искаш да виждаш агресия в света, ставаш агресивен и започваш да избиваш агресивните. Ако не искаш да виждаш сълзи в света, започваш да плачеш. Забелязал ли си: това, което не искаш да видиш отвън, приемаш вътре в себе си, защото това, което е, не може да се унищожи, то може само да отиде от едно място на друго или да се трансформира. Ако не искаш да виждаш агресия вън от себе си, но и вътре в себе си, какво ще направиш, не можеш да направиш нищо и тогава започваш да страдаш и плачеш - агресията от света започва да навлиза в теб и се превръща в сълзи и страдание. Ако не искаш да виждаш сълзи и страдание в света, но не искаш да ги виждаш и в теб, в теб те ще се превърнат в агресия.
Всичко, което не искаш да виждаш в другите навлиза в теб, всичко, което критикуваш и осъждаш. Колкото повече се бориш срещу нещо, толкова повече ти ставаш това нещо. Искаш съвършен, божествен свят... Ти ставаш неговата противоположност. Ставаш отрицанието на този свят.
Погледни в огледалото! Това е точката, до която си стигнал. Повече не чакай Антихриста. Той е тук и гледа право в теб.
Сега, ако приемеш истината, че ти не можеш да направиш нищо добро, защото доброто с мотив не е добро, а само страх и алчност, какво ще направиш? За теб няма никакъв шанс да си добър, абсолютно никакъв. Ни земни дела, ни молитви, ни поклони, ни сълзи, нищо не е в състояние да промени факта, че си зъл.
Ако можеш наистина да стигнеш до тази точка на разбиране, ако цялото зло навлезе в теб и ти не искаш да го виждаш в теб, цялата ти борба ще престане. Това е точката на трансформация. Може би това е най-голямата болка на света - да преглътнеш и смелиш злото, да го асимилираш, да живееш с него; да разбереш, че всичко, което познаваш - от най-далечното до най-близкото, включително собствените ти "свети" мисли и дела, са само зло. В противен случай, ще отвръщаш на огъня с огън и ще  подхранваш все повече огъня - злото.
Какво искаш ти?
Всяко твое желание е зло, всяко действие, последвало желанието - също. Има само едно добро нещо - разбирането, че всичко е зло. Това разбиране води до огромна болка, но, ако човек остане с нея без борба, настъпва трансформацията, свободата от злото.

А сега: какво искаш ти?




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Благодаря!
09.12.2014 10:56
Задъбочени размисли вълнуващи,според мен всеки търсещ великия смисъл на живота!
Хубав ден!
цитирай
2. anin - Искам,
09.12.2014 14:51
Да не искам...;))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 415908
Постинги: 376
Коментари: 419
Гласове: 2832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031