Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 19:18 - ИМАМЕ ЛИ ПЕТ СТОТИНКИ? А СЪРЦЕ?
Автор: pristan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 787 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Човек стои на пътя. Той проси. Минават много хора покрай него, но рядко някой му дава нещо.
Защо другите не дават нищо на човека, наречен просяк?
Някои казват, че нямат. Други казват, че той ще даде парите за алкохол и цигари. Трети казват, че той е мързеливец и така я кара лесната...

Но вижте, човек стои на улицата и проси! Той протяга ръка към сърцата ни. Има ли значение, дали той е безделник; има ли значение, дали е алкохолик; от значение ли е, дали той е пушач, наркоман, лъжец или убиец...? Или ние нямаме... нямаме сърца?
Нима ние нямаме десет стотинки, и без които ще сме щастливи?!! Нима ние нямаме пет стотинки?!!! Нима ние НЯМАМЕ?!!!! Ние, които можем да преяждаме всеки ден, стига да искаме; ние, които въпреки това, пускаме тото-фишове, защото сме ненаситни?
Покрай ЧОВЕКА, наречен просяк минават ХИЛЯДИ хора. Умножете това по пет стотинки и вижте с колко може да си отиде той днес. Завидяхме ли му? Затова ли не му дадохме пет стотинки - защото така той ще изкара повече от нас, без да прави нищо?
Но нищо ли прави той? Защо не станем тогава просяци? Защо не стоим на улицата с протегната ръка и не молим хората за пет стотинки? Лесно ли ни се струва това или по-скоро бихме умрели, отколкото да се подложим на това унижение?
Или пък той ще си купи алкохол с тези пари? Но какво от това? Нима ние сме безгрешни? Нима пием само изворна вода и ядем само покълнало жито? "Който е безгрешен, нека той хвърли пръв камък!".

Тук не става въпрос за това, защо проси човекът и за какво ще даде изпросеното той. Тук става въпрос, че срещу нас има протегната ръка. Можем ли ние да дадем пет стотинки, без да "мъдруваме", без да осъждаме, без да се съмняваме в акта на безксористното даване? Толкова ли сме слаби, че така силно сме попаднали под робството на нашите страхове и шаблонното ни мислене?
Или си мислим, че ще бъдем изгледани с упрек, ако дадем само пет стотинки? Страхуваме се да не бъдем осъдени от един просяк? Или ние инстинктивно усещаме, че от очите на ЧОВЕКА, наречен просяк, гледа НЯКОЙ? И нечиста съвест се надига в нас и ни кара да заобикаляме човека отдалеч?

Тук не става въпрос за това, че не даваме пет стотинки на просяка. Никой не е длъжен! Тук става въпрос, че не се вглеждаме в огледалото "просяк". Толкова са ни противни тези огледала, защото техните повърхности не са изкривени. Ние се страхуваме от Истината.

Истината за това, което се крие под скъпите ни костюми, под грима, зад всички видове карти, зад бляскавите пируети на мисълта ни и най-вече - зад гръдната ни кост.



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - добре, че пишете...хубави, насърчаващи Слова!!
25.01.2014 19:30
Но ..защо преигравате с думите,УчителЮ ?!!
Това не е Богу угодно!!
БОГ гледа делата / ни/ !
пс.и хич не поглежда блогбъг,засрамете се !!

http://adamshort.blog.bg/hobi/2014/01/24/na-taina-vecheria-s-edna-blogyrka.1231451

цитирай
2. hloris - Може би имаш право...
25.01.2014 19:52
истината винаги е нещо,което ни е най-трудно да признаем пред самите себе си,
може би защото тя е огледалото на нашия "аз",който за съжаление почти винаги
ни ръководи в нашите постъпки,плод на нашето изкривено и наложено ни отвън
възприятие на света...
Както винаги,силно замислящ пост,каращ човек да погледне в дълбокото в себе си,а за това се иска определено смелост,а може би просто...чиста съвест?!
цитирай
3. анонимен - Нещо не съм съгласен с теб. Опред...
25.01.2014 20:57
Нещо не съм съгласен с теб. Определено не съм. Нищо не съм получил даром. Изработил съм всяка стотинка. Виновен ли да се чувствам за това.
цитирай
4. tanya7713 - Всеки изкарва пари с това, с което ...
26.01.2014 11:25
Всеки изкарва пари с това, с което може. Всеки "продава" нещо: кой труда си, кой достойнството си...Въпрос на приоритети и усещания. За всички ми е еднакво болно.
Представете си,че видите случайно на улицата ваш приятел или роднина, който протяга ръка за монети или просто е станал просяк. Как ще реагирате? Ще го подмините ли, за да не го унижите или ще го заговорите, ще разберете болката му и ще му помогнете, или пък ще му подхвърлите небрежно стотинки, без да го погледнете в очите, за да не видят околните, че имате познати-просяци?. Сложна ситуация,нали? Кого ще унижите - себе си или приятеля си?
Ако унижите него, той дали ще го разбере, знаейки че се подлага на това, но е принуден да проси ? Ако унижите себе си, после ще можете ли спокойно да погледнете този човек в очите, да му се извините, да отидете у тях вкъщи ида му помогнете? Бъдете откровени, защото на мен ми става жал като видя просяци и давам последните си стотинки, за да зарадвам и помогна на някого. Но ми се е случва всеки ден на улицата да се сблъсквам сромки, които искат пари от всеки и кълнат, ако не им дадеш. Тогава ми идва да ги фрасна и да си помисля, че имат повече пари от мен....
цитирай
5. jelezov - Постингът повдига много въпроси, ...
26.01.2014 11:27
Постингът повдига много въпроси, които нямат еднозначен отговори затова е трудно да им се отговори. Аз например съм давал и продължавам да давам, но не на всички и не винаги. Защото просяците, за съжаление, станаха твърде много, а и самото даване на милостиня не е особено благородна дейност. Бих попитал автора на Блога, какво мисли за станалия известен старец, който проси пред Храм-паметника "Александър Невски" и предава изпросеното на Църквата?
цитирай
6. onewayticket - Праг на чувствителност
26.01.2014 12:17
Добър ден, pristan!
Всеки има различен праг на чувствителност спрямо околния свят и факторите от заобикалящата го действителност. Има хора, които ще се трогнат от дрипав мъж, стоящ на ъгъла и протягащ ръка за милостиня и буквално инстинктивно ще бръкнат в джобовете си, ще потърсят някакви пари и независимо колко ще открият, ще ги извадят и ще му ги подадат с радост, други изобщо няма да отразят случването прясяк и ще преминат през картината или с периферното си зрение или с никакво зрение, но това съвсем не означава, че са лоши хора – поведението им и отношението им може да се дължи на ред причини. Не можем да осъждаме/ упрекваме нито просяците, нито хората които им дават или не им дават пари. Всичко е въпрос на моментно случване и възприятие както на просяка като фактор от обективната действителност, така и на теб самия като такъв фактор в конкретния момент, а не на изградени морално-ценностни категории и отношение, според мен. Вярвам, че качеството да помагаме на другите и да мислим за тях повече, отколкото за себе си всеки от нас го има духовно-генетично заложено. Битието на отделната личност, обаче, определя в каква степен и колко интензивно това качество ще се проявява докато крачим през живота. Освен това хората са свикнали да разсъждават на плоскостта на еквивалентността, поради ограниченията поставяни от изградените стериотипи на социо-културната среда. Щом той е застанал на улицата и протяга ръка, то задължително иска в нея да бъде пусната монета. А ако не е така? Ако това е неговият начин просто да привлече вниманието към себе си? Ако под демонстрираната потребност чрез стериотипен похват, се крие действителната потребност от един хубав разговор примерно, или пък потребност за споделено мълчание с непознат, за възвръщане на увереността че не си сам в този свят... Поставяш въпроса за Истината – според мен всеки вижда Своята Истина, просто тя е вътре в нас. Въпросът като че ли е да гледаме в нея без страх, но пречистването от страховете е дълъг и сложен процес. Времето ни е много кратко, за да го случим в цялост по отреденият ни земен път. Въпросът е да търсим било съзнателно било несъзнателно това пречистване и тогава има наистина шанс поглеждайки просяка да видиш собственото си тяло в неговите дрехи и инстинктивно да осъзнаеш че във взаимообвързаното функциониране на душите не е толкова важно какво правиш и къде го правиш – дали си просяк, дали си банкер, дали си клошар, дали си световен шампион по лека атлетика, важно е единствено, че имаш индивидуална задача на съществуване и ако я изпълняваш със смирение и изпълнен с радост, то допринасяш в пълен капацитет за нормалното функциониране на цялото, а това развива по един невидим начин субстанцията на душата – нещо, което се усеща, не се описва, не се изговаря, не се постулира... единствено се усеща...

Хубав неделен следобед!
цитирай
7. pissy - :)
02.02.2014 16:15
Този пост е предизвикал множество дебати и е провокирал излагането на всякакви гледни точки. Само по себе си това е оценка колко силно звучене има постът. Браво! И бравото не е просто за смисъла на казаното, а за неговата сила и провокативност
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 425049
Постинги: 376
Коментари: 419
Гласове: 2839
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930