Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2015 17:00 - Един слаб мъж
Автор: pristan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 572 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лъхна я аромат на печено и запалени свещи. Събу  си обувките и остави палтото си на закачалката. Влезе в трапезарията. Той беше там, седнал, чакаше я. Масата беше безупречна.
- Днес имаме годишнина - каза той.
- Аз... трябваше...
- Знам къде си била - прекъсна я спокойно съпругът й. - Знам къде си от четири години.
Жената премигна изненадано и изпълващият гърдите й дъх я остави безмълвна.
Тонът му беше категоричен. Нямаше място за лъжи и отстъпление. Истината увисна над празничната маса помежду им и това направо я зашемети. Изпита нуждата да седне и го направи.
- Съвсем беше забравила, нали? - отново достигна до нея спокойният мъжки глас.
Тя бавно се осъзнаваше, но още не можеше да се ориентира добре в ситуацията.
- Какво искаш? - попита.
- Отдавна не искам нищо - каза мъжът и й наля скъпо червено вино.  Просто... ме е страх, че ще остана сам, съвсем сам...
Без  дори да му трепне ръката, той бавно, сигурно и умело извърши цялата процедура и остави бутилката на мястото й.
- Какво говориш?! Има толкова много жени... - отвърна съпругата му и едва миг след това осъзна колко изобличително откровен беше спонтанният й отговор.
- Да, но всяка от тях може да постъпи като теб, да си отиде.
Наистина, нямаше смисъл тя да се преструва, нямаше защо да отрича. Изведнъж й стана трудно и накваси устните си с червено вино. Облиза ги, огледа стените на трапезарията.
- Какво искаш? - повтори въпроса си тя.
- По-скоро те моля - отвърна съпругът й. - Моля те да останеш, да остарееш с мен. Без лъжи. Просто... бъди с мен!
Тези думи бяха като нож. Те изискваха от нея нещо, надхвърлящо силите й. Как можеше тя откровено да бъде това, което беше?! И как този човек срещу нея го беше постигнал? Какъв червей само! Отдавна го презираше заради всичко онова в него, което тя наричаше "страх, слабост, мекушавост...". Но днешното му поведение отсичаше всякаква възможност за манипулация от нейна страна. Той съвсем откровено й каза за себе си, че беше червей.
- Моята гледна точка за живота е по-различна от твоята - прозвуча отново гласът му. - Тя е толкова различна, толкова моя, че ме оставя сам в този свят. Шансът да намеря друг човек със сходна гледна точка е минимален; имам предвид - човек, който живее тази своя гледна точка.
Виж... аз знам, че няма да останеш. Това значи да направиш огромна жертва... Просто исках преди раздяла да бъда напълно откровен с теб. Не знам дали в този си живот ще срещнеш друг откровен човек. Да си откровен, значи да обичаш. Да си откровен, значи да оставиш всяко искане, значи, да си готов да умреш... Но без това няма живот...
Направо й се повдигаше от думите му, отвращаваха я!
- Не се безпокой за мен! - каза тя и се отлепи от стола. Просто й беше невъзможно да остане повече в присъствието на мъжа срещу нея. Ножът на истината с непреодолима сила разрязваше покривката, масата, пода, апартамента, сградата, града... света помежду им.
- Желая ти всичко добро! - чу тя зад гърба си точно преди да затвори вратата на трапезарията.
Не, тя не можеше да живее без лъжи. Тя не му желаеше всичко добро, мразеше го, ненавиждаше го; той не ставаше за нищо, желанията й не намираха осъществление в него и чрез него. Но това, заради което го мразеше най-много, беше неговата откровеност, която тя наричаше "страх и слабост", мразеше го заради това, че той безстрашно я обичаше и любовта му като съвършено огледало й показваше отвратителния й образ.
- Червеят ми желаел всичко добро! - гласно си промърмори тя, докато чакаше асансьора и нервно се изхили. След това топка от гняв се взриви в корема й и тя удари по металната врата. Уплаши се да не би той да чуе шума от удара...
Асансьорът дойде и тя побърза да се спусне с него надолу към онзи, който беше силен и беше готов да изпълни всяко нейно желание...




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Интересен разказ
26.02.2015 09:26
и интересни образи!Да,хората особено слабите духом са склонни да подменят значението на думите и понятията както им е изгодно - човек със силен дух да определят като слаб а хора с липса на морал и духовни качества - силен!
Да си различен,откровен и себе си се изискват комплексни качества ,които са израз на сила на духа на една личност!
Поздрави!Хубав ден!
цитирай
2. zemela - Шапка му свалям на слабия ти герой:)
26.02.2015 09:48
Шапка му свалям на слабия ти герой:)
цитирай
3. milady - здр, пристане, май те е страх повече и от 3 ма мъже ?
26.02.2015 11:50

само СЛАБ мъж, може да се хвали
САМ , както Ти постъпваш
вече 2г.те наблюдавам..
може и да ме изтриеш ,
благодаря за прочита /Юлия/


цитирай
4. pristan - Благодаря ви, дами!
26.02.2015 18:38
Желая ви щастие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 415599
Постинги: 375
Коментари: 419
Гласове: 2831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031