Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2015 15:40 - "Освободи сам себе си"
Автор: pristan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 719 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въведение

Невъзможно е истината да се постави в думи. Авторът на тази книга няма желанието да проповядва, наистина, той въобще не харесва този метод за предаване на знание. На следващите страници той се е опитал да покаже, колкото е възможно по-просто и ясно, смисъла на живота на всеки един от нас, ползите от трудностите, които ни спъват и средствата, чрез които можем да си възвърнем здравето; и, всъщност, как всеки от нас може да стане свой собствен лекар.


Първа глава
Простичката история на живота


Едно малко момиченце решава да нарисува картинка на къща навреме за рождения ден на майка му. В детския му ум къщата е вече нарисувана; то знае как ще изглежда тя чак до най-малката подробност, остава само да я пренесе на хартията.
То изважда боите, четката и подложката за рисуване, и ,пълно с ентусиазъм и щастие, се залавя за работа. Цялото му внимание и всичкият му интерес са центрирани в това, което прави - нищо не може да го отвлече от започнатата работа.
Картината е завършена навреме за рождения ден. Като е дало най-доброто, на което е способно, момиченцето е поставило идеята си за къщата във форма. Това, което е нарисувало, е произведение на изкуството, защото то цялото е произлязло от самото него, всеки щрих е направен от любов към майка му, всеки прозорец и всяка врата са нарисувани с убеждението, че те трябва да са точно там, където са поставени. Дори нарисуваното да изглежда като купа сено, това е най-съвършената къща, която някога е била рисувана; това е успех, защото малката художничка е вложила цялото си сърце, цялата си душа и цялото си същество в направата на тази рисунка.

Това е здраве, това е успех и щастие, и истинско служене.
Служене чрез любов в абсолютна свобода по нашия собствен начин.

По същия начин ние слизаме в този свят със знанието каква картина трябва да нарисуваме, вече планирали пътя си през живота, и всичко, което ни остава да направим, е да поставим планираното в материална форма. Минаваме през живота, изпълнени с радост и интерес, концентрирайки вниманието си върху усъвършенстването на онази картина, и с най-доброто, на което сме способни, реализираме собствените си идеи и цели във физическия живот, в каквато и среда да сме избрали да направим това.
И, ако следваме от началото до края собствените си идеи и собствените си копнежи с всичката сила, която притежаваме, тогава не можем да се провалим, животът ни е бил огромен успех, един здрав и щастлив живот.

Същата малка историйка за момиченцето-художник ще илюстрира как, ако им позволим, трудностите в живота могат да попречат на този успех, на здравето и щастието, и да ни възпрат от нашата цел.
Детето усърдно и щастливо рисува, когато някой минава покрай него и казва: "Защо не сложиш един прозорец тук, и врата - там; и, разбира се, пътеката за градината трябва да минава от тук". Резултатът от това ще бъде пълна загуба на интерес в детето към работата; то може и да продължи, но сега само поставя идеите на някой друг върху хартията; то може да се ядоса, раздразни, да се почувства нещастно или поради страх да не откаже дадените му предложения; може да намрази рисунката и вероятно да я скъса. Всъщност, според типа на детето ще бъде и реакцията му.
В завършения си вид рисунката може да представлява разпознаваема къща, но тя е една несъвършена рисунка, провал, защото е интерпретация на чужди мисли, а не на тези на детето. Сега рисунката не става за подарък за рождения ден, защото може и да не бъде завършена навреме, и на майката може да й се наложи да чака още цяла година за подаръка си.

Това е болест - реакцията на външната намеса. Това е временен провал и временно нещастие, и това се случва, когато позволяваме на другите да се месят в целта на живота ни и да внедряват в умовете ни съмнение, страх или безразличие.



Превод от английски: pristan



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pristan - "Освободи сам себе си" - "Free thyself"
02.01.2015 15:51
е малка книжка, включваща 12 кратки глави, написана от доктор Едуард Бах през 1932 година. Нещата, написани от този човек, и биографията му силно ме впечатляват, затова, приятели на блога, започвам да публикувам някои негови работи, които не съм срещал в български превод.
Нека тези негови думи бъдат за всички нас източник на вдъхновение и сила за по-здрав и щастлив живот!
цитирай
2. pvdaskalov - Пожелавам успех!
02.01.2015 16:53
Не се съмнявам, че ще прочетем нещо ново и полезно. Съдържанието на резюмираната Първа глава е логично построено. Уви, не са много четивата от моето време, когато сме могли да се поучим, за да развиваме по-успешно талантите на нашите деца...
П и е р
цитирай
3. pristan - Здравейте, Пиер!
02.01.2015 18:19
Радвам се на присъствието Ви тук!
Да,такъв е стилът на д-р Бах: кратък, точен и същевременно - докосващ. Той винаги е държал на простотата и медицинския труд на целия си живот е завещал за доброто на човечеството в една също такава малка книжка, почти брошура, озаглавена "Дванадесетте лечители и други лекарства". Но по-подробно за този прекрасен човек мисля да разказвам по малко в коментарите под другите глави.

Желая Ви всичко най-добро!
цитирай
4. astrojozi19 - здравейте
03.01.2015 19:36
Много красиво и хубаво четиво.Мерси, желая ви мир и любов!
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздравления!
07.01.2015 13:30
Прочетеното ме убеди, че книгата ще е стойностна, интересна и полезна за всеки буден читател. Ще я следя с интерес. Успех в благородното ти начинание да разпръскваш светлина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420304
Постинги: 376
Коментари: 419
Гласове: 2839
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930